Nya menyer - från Helena Appelqvist

Helena Appelqvist, känd från Sveriges Mästerkock 2013 där hon tog en bronsmedalj och gjorde sig känd för sin smaksäkerhet, hantverk och matglädje. Numera inspirerar hon radiolyssnare med olika teman kring mat i P4 Jämtlands Morgon. Dessutom håller hon föreläsningar och lagar mat med eller för stora och mindre grupper.

- Det är med stor glädje jag tagit fram recept utifrån förutsättningarna i Hällesjö och Jämtland. Jag brinner för att plocka eller fånga i naturen för att sedan laga smakfull och lokal mat.

- Jag hoppas du ska finna inspiration av att vara din egen Mästerkock i Klockars välfyllda kyl med lokala råvaror. Det viktigaste att tänka på när du lagar mat är att våga smaksätta så det passar din smak, men lite i taget. Många smakar inte av så mycket, men ju mer du smakar ju bättre tränad blir du i att hitta din smak. Älskar du vitlök, ös på lite mera. Gillar du inte t.ex. kanel i mat, så smaksätt lite försiktgt. Kanske upptäcker du en ny smakkombination när du bara anar smaken tillsammans med något annat. Kanske lär du dig att älska den och längta efter den. 

- Ett tips är att läsa igenom recepten innan du börjar. Det finns en del ca-mått på ingredienser, vilket beror på att lika råvaror kräver olika smaksättning beroende på dess struktur, konsistens och mognad på den råvara du just nu har i din hand. Det är din smak som gäller nu. Just med hjälp av den råvara du har ska du smaka dig fram så det passar din smak.

- Matlagningens konst är egentligen väldigt enkel och allt är enkelt när man kan det. På resan dit så lär man av sina misstag. Njut och ta god tid på dig så kommmer du få en härlig smakupplevelse och en avkopplande stund vid spisen.

Smaklig Spis!
Helena Appelqvist
www.helenaheltenkelt.com 
De nya menyerna är:

Regnbågslaxen - Älgen - Nässlan: 
Varmrökt lax på salladsbädd med hjortronsås, picklad rödlök och fröknäcke.
Älgbiffar med syrliga rotsaker och krämig timjanspotatis.
Nässsel- och citronglass med kanderade valnötter och knäckiga solrosflarn.

Älgen - Gäddan - Havtornsbären:
Råbiff på älg med brynt smör, kantarell och gravade whiskeylingon på en bädd av krämig sallad.
Briocheinbakad gädda och svamp med gräddig mousselinesås, sauterade gränsaker med krispigt fläsk.
Chokladmousse med havtorn.

Gäddan - Älgen - Lingonen:
Krämig kastrullrökt gädda på rårake- och nässselbädd.
Lågtempererad älgstek med timjanscreme, gränsaker med Rocksfettost och smakrik potatispuré med kantareller.
Kolapaj med lingon och kanelgrädde.

Se samtliga menyer här »